kuchnia 2017

W ubiegły wtorek uczniowie klasy o profilu językowo-turystycznym wzięli udział w warsztatach kulinarnych w gnieźnieńskiej Wylęgarni. Mieli za zadanie przygotowanie potraw kuchni hiszpańskiej – empanadillas de pollo i empanadillas de espinacas, czyli pierogów pieczonych w piekarniku z kurczakiem lub ze szpinakiem.



Uczniowie otrzymali przepisy w języku hiszpański i doskonale poradzili sobie z wykonaniem potraw, wpólnymi siłami zagniatając ciasto, wałkując, siekając, nadziewając i lepiąc. Efekt ich pracy okazał się bardzo smakowity, wszyscy z ochotą zjedli własnoręcznie wykonany hiszpański obiad.



Uczestnicy warsztatów kulinarnych uznali gotowanie po hiszpańsku za trafiony pomysł, przede wszystkim powtórzyli oni słownictwo związane z gotowaniem, które niedawno poznali na lekcjach języka hiszpańskiego. Dzięki wspólnemu działaniu uczniowie mogli również zintegrować się jako grupa oraz poczuć satysfakcję po dobrze wykonanej pracy.


Tagi:


Komentarze
Nie ma żadnych komentarzy!
zaloguj się aby dodawać komentarze


Konsultacje dla rodziców
21.03.2017
Drzwi otwarte
08.04.2017
Rekolekcje
10-12.04.2017
Wiosenna przerwa świąt...
13-18.04.2017
Pisemny egzamin matura...
04.05.2017





Jan III Sobieski miał dwa pogrzeby. Pierwszy odbył się w połowie 1696 roku, gdy ciało monarchy pochowano w kościele Kapucynów. Drugi miał miejsce w lecie 1733, wówczas zwłoki monarchy i trumnę z ciałem królowej Marysieńki pochowano na Wawelu.