Literatura od kuchni
środa, 27.04.2016
czekolada

Trzyosobowy zespół klasy 2F: Oliwia Szkudlarek, Justyna Kaszyńska i Amadeusz Występski pod opieką bibliotekarki Wiesławy Grzegorzewicz, od marca uczestniczy w projekcie edukacyjnym LITERATUTRA OD KUCHNI, czyli o kulinariach w literaturze pięknej, realizowany przez ZSP nr4, ZSP nr 3 oraz Bibliotekę Pedagogiczną. W projekcie bierze udział 13 grup projektowych z 11 szkół (gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych z Gniezna i powiatu gnieźnieńskiego).



Pierwsze spotkanie odbyło się w Auli III LO i składało się z dwóch części. W pierwszej pani Katarzyna Gołembowska opowiedziała o swojej pasji pieczenia „słodkich arcydzieł”, fascynacji fotografią kulinarną i prowadzonym przez siebie blogu Sweet Flour. Młodzież dowiedziała się o początkach gotowania na ekranie. Zaprezentowane zostały fragmenty filmu Julie&Julia oraz fragmenty książek Moje życie we Francji Julii Child i Julie & Julia. Rok niebezpiecznego gotowania Julie Powell.





Zarówno książki jak i film odpowiadają na pytanie: czym byłoby życie bez pasji? To ona daje siłę, by stawiać czoła codziennym przeciwnościom oraz, co najważniejsze, nadaje życiu cel i kierunek. Bez tej pasji nie byłoby również Sweet Flour. Tą pasją organizatorzy chcą zarazić uczestników projektu. Na koniec młodzież otrzymała słodkie podarki wykonane przez panią K. Gołębowską.



Kolejne spotkanie odbyło się w kwietniu. Były to zajęcia warsztatowe, podczas których młodzież wykonywała ozdoby z własnoręcznie przygotowanej masy czekoladowej, gdyż „bohaterem” kolejnego spotkania grup biorących udział w projekcie edukacyjnym Literatura od kuchni była CZEKOLADA. Podczas zajęć warsztatowych przedstawiciele grup, pod czujnym okiem pani Katarzyny Gołembowskiej, przygotowywali masę plastyczną z czekolady, która po wystudzeniu była tworzywem do wykonania czekoladowych różyczek. Efekty pracy były zdumiewające.



Oprócz zdolności cukierniczych i manualnych uczniowie mieli okazję wykazać się swoją wiedzą na temat historii czekolady. Wszyscy uczestnicy rozwiązywali Quiz: Co wiem o czekoladzie? Gościem specjalnym spotkania była pani Danuta Wiśniewska – technolog żywienia, która opowiedziała o historii, produkcji i walorach czekolady. Nie zabrakło też informacji o najpopularniejszych książkach, których motywem przewodnim jest czekolada. Zachęcono do przeczytania lub obejrzenia ekranizacji książek: Czekolada J. Harris oraz Charlie i fabryka czekolady R. Dahla. Zajęcia odbyły się w Pracowni Gastronomicznej ZSP nr 4.

A to piękne efekty pracy naszych uczniów:







Następne spotkanie dla grup ze szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjlanych w czerwcu - Warsztaty - fotografia kulinarna.




Tagi:


Komentarze
Nie ma żadnych komentarzy!
zaloguj się aby dodawać komentarze


Konsultacje dla rodziców
21.03.2017
Drzwi otwarte
08.04.2017
Rekolekcje
10-12.04.2017
Wiosenna przerwa świąt...
13-18.04.2017
Pisemny egzamin matura...
04.05.2017





Jan III Sobieski miał dwa pogrzeby. Pierwszy odbył się w połowie 1696 roku, gdy ciało monarchy pochowano w kościele Kapucynów. Drugi miał miejsce w lecie 1733, wówczas zwłoki monarchy i trumnę z ciałem królowej Marysieńki pochowano na Wawelu.